post format is:

Formance SIP home

We are excited to be building our first Formance SIP house in Dry Hills Lane, Blenheim. 

The panels are essentially made of solid polystyrene sandwiched between 2 sheets of OSB. Formance Structural Insulated Panels (SIPs) are a high performance building material for the ultimate sustainable home. They provide high insulation, high strength and a low eco footprint for your building envelope. To find out more visit www.formance.co.nz
 
The solid, warm feel of the house is complimented with the use of PVC Tilt and Turn Joinery while Concrete Walls finished with Douglas Fir add some great character to the house.
 
Looking forward to adding more pictures to the project as it progresses.
 
 
post format is:

Ridgetop Rise Home

OUTSTANDING DESIGN

Designed by local Architect Jarrod Midgley this project included
everything from initial excavations to putting the
number on the letter box.
Separated into two main areas: garage, work shop and
office wing and also the main living areas. Both are connected
via a bridge that floats about 500mm above the surrounding
garden.
All areas of the house and land were designed to perfectly
complement each other and fit in with the overall vision.

EXTERIOR
The house is clad in vertical Cedar boards as well as 20mm
thick Lime Render plaster finished in a way to produce an
earthy, natural feel. Either can look dominant depending
on the aspect.
Exposed aggregate concrete is a common theme linking
the outdoor living areas to the east with the BBQ area to
the rear where an automated Awning provides solace from
the sun.
Even the utility areas have been well designed with the trailer
sheet and clothes line hidden from view by Cedar slats
screens matching the house.

INTERIOR
The exterior Lime Render walls are continued internally to
provide flow from the outside in. Vertical Cedar is also introduces
internally where it is used to line the full height of
the stairwell.
Polished concrete floors, floor to ceiling Aluminium joinery,
award-winning home automation and spray lacquered joinery
finishes the interior to the highest quality.

post format is:

Seddon Homestead

OLD CHARM REVITALISED

This 1870’s homestead was in varying states of disrepair. The owners had a strong determination to restore the home to its deserved state.

The project was carefully managed in 4 separate stages so the owners were able to remain in the house while work was ongoing.

Work began by turning the old meat safe into a child’s bedroom and finished after the Seddon Earthquake with the removal of a large brick chimney in the kitchen/living area. 

The end product is a cohesive renovation that breathes new life into this family home without forgetting its roots. 

post format is:

Waikawa Bay School

TRANSFORMING SPACES

This two staged project involved the relocation of an existing classroom, the building of a brand new classroom with break-out area followed by the upgrade of two senior classrooms, bathroom and cloak areas.

The selection of appropriate building materials was the key matching old with new and also meeting modern education requirements.

What were drab tired classrooms are now bright, open, happy spaces for teaching and learning. 

Click here to read the article on Stuff.

post format is:

Evesham Ln Home

MODERN LIVING

Coming up with a home that stands out isn’t always easy but the clever design and use of modern building materials sets this home apart.

An 8m wide sliding door that retracts inside the wall, home electric automation, DecorTec panels to the living area ceilings and fence made from Corten Steel are some of the many features of this home.

The random width Cedar weather boards contrast perfectly with the black window joinery creating a very contemporary style. Garapa hardwood decking and vertical slats lead towards the entrance where a Corten Steel canopy provides cover. 

The slats are continued inside in Jarrah and double as a balustrade for the stylish American Oak stairwell.

Concrete tilt slabs with wood grain finish separate the living from the kitchen area where a splashback of the Manhatten Skyline takes center stage. 

post format is:

Witherlea School

POTENTIAL MAXIMISED

Working to a tight budget can provide some challenges. To allow for funding restraints the first classroom was constructed with the view of adding another classroom at a later date.

A tight site in the center of the school offered some obstacles. Safety of students and disruption to school life was minimised through clear communication with staff,

The classroom conform to modern learning standards with large glazed areas and bright interior decor.

An extensive basement area below allows ample space for safe storage of the school’s sport equipment.

post format is:

Fairhall Home

A UNIQUE FAMILY HOME

This family home fulfilled the owner’s dream of many years. It includes 4 bedrooms each with their own deck area, an office, multiple living areas and a large covered patio. 

Large north-facing windows and covered patio making the most of the stunning views of Marlborough’s wine region.

The stunning Cedar T&G ceiling without any visible fixings in the living room and plywood wall linings combined with bright tiles used in the bathroom set this home apart. White brick walls with protruding bricks combined with vertical Cedar create an interesting exterior. 

The owner’s input into the choice of interior linings and finishings makes for a truly unique family home.  

post format is:

Park Tce Family home

THE HOUSE OF A THOUSAND FEATURES

This family home designed by Jerram Tocker Barron Architects incorporating five bedrooms, an office, multiple living areas, conservatory and a large wine cellar makes the most of modern building materials and design features.

Large exposed aggregate tilt panels lead towards the entrance and continue internally. The concrete theme is repeated in the home with a polished concrete floor throughout the living areas and extensive concrete patio.

Timber work is prevalent throughout the house with large structural timber beams also create an interesting visual feature. Cedar slats line the exterior of the wine cellar and this theme was continued on the living room ceiling.

The EuroTech Larch Tilt and Turn Joinery was central to the owners requirements, the large areas of glass help to give the house a unique appearance and make the most of the Marlborough sun. 

post format is:

Addition on the Terrace

COMPLETING THE VISION

A substantial addition designed by local architect Tim Barton.

Always intended to be part of the original house, this addition of a dining room and formal lounge with guest changing area increases the homes functionality.

All finishes were made to blend seamlessly with the existing home. Tasmanian Oak joinery and mouldings are a feature of the interior. The Warmington open fire and large North facing windows allow for comfortable entertaining throughout the year.

The Extensive 80m2 deck extension with surrounding glass wind screens allow the owners to make the most of the picturesque surroundings.

post format is:

Springlands School

OPEN IT UP

The aim of this project was to convert the old school library into two classrooms which can be turned into one large learning space.

The large bi-folding aluminium door dividing the rooms can be closed, partiallly opened or completely opened to create a Modern Learning Environment. The flexibility and openness enables team-teaching or split a class into small groups and spread them over a wider area.

 To give the room some colour Autex Composition was used.

New Double Glazing Aluminium inserts as well as a nice new hardwood deck area give the children a more comfortable area to learn.